måndag 7 november 2011

Tobias Brandel, hatare på SvD kultur

Det är inte bara på nätet det finns hatare. Det är minst lika vanligt på kultursidorna. Idag berättar Tobias Brandel i artikel med "perspektiv" om hur mycket han ogillar Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt.

Brandel tycker att kulturborgarrådet "basunerar" ut sin politik med "pukor och trumpeter", med en "stab som lobbar stenhårt" mot tidningsredaktionerna.

Folkpartiet har enligt Brandel inte valts in i stadshuset, Folkpartiet har "lagt beslag" på kulturroteln.

"Madeleine Sjöstedt vill mycket", fortsätter Tobias Brandel, "frågan är bara vad hon egentligen vill. På den punkten blir ingen riktigt klok". (Kanske Brandel, som ju påstås vara nyhetsreporter på SvD kultur, alltså någon slags journalist, faktiskt skulle funna FRÅGA personen han skriver om? Men man kanske inte kan snacka med brudar?)

"Utspelen och beskeden har ryckt iväg åt alla möjliga håll" (Brandel ger inga exempel)

Hon har "en osviklig förmåga att få folk emot sig". (Hon har sannerligen fått Brandel mot sig iallafall)

Den kulturstödsreform som genomförs efter fem år på kulturroteln "kuppas" in enligt Brandel, "utan en ordentlig utredning" där "insynen har begränsats till några power-point-presentationer", med hjälp av en "handplockad" tjänsteman.

Sen blir det ännu värre, rent av misogynt: "Den impulsiva känslomänniskan Sjöstedt, känd för att bli burdus om saker inte går hennes väg, är inte bara kontroversiell ute i kulturlivet utan även internt på kulturförvaltningen, och sägs styra sina tjänstemän hårt."

Det är tydligt att Tobias Brandel inte gillar demokrati. Han beklagar att den "tidigare självständiga" kulturförvaltningen blivit "svag, utan kraft att stå emot politikernas nycker. Brandel förstår eller accepterar inte att politikerna är utsedda av folket att styra över förvaltningen. Inte tvärt om.

På det nationella planet har Sjöstedt "med näbbar och klor" motarbetet kulturministern, fortsätter Brandel sitt gubbmummel.

Hennes "starka främjande av Stadsteatern tycks ha som målsättning att konkurrera med statliga Dramaten". Ja, det ligger väl i kvinnans natur att intrigera på det där sättet, Brandel, eller så kanske stadsteatern "främjas" av att publiken gillar uppsättningarna?

5 kommentarer:

Jonas Fogelström sa...

Madeleine Sjöstedt, hatare i stadshuset. Hon drar sig inte för att vara ohederlig efter erfarenheten av hennes bemötande mot folket gällande rivningen av Aspuddsbadet. Sjukt att hon får fortsätta! Vem betalar Stockholms stad för de 2 arenabyggena i stan?
Går dom pengarna till lokala företag? Jag tycker Tobias är träffsäker och saklig i sin beskrivning, rent av snäll med Madde!

Tobias Brandel sa...

Artikeln ifråga är en redogörelse över kulturpolitiken under fem år med borgerlig majoritet i Stockholms stadshus. Den bygger på ett stort antal samtal med olika personer i Stockholms kulturliv med erfarenhet av Sjöstedt. Källskyddade bakgrundssamtal är en viktig journalistisk arbetsmetod i den demokrati jag tydligen inte gillar. Jag förstår om Martin Ängeby blir lite sur över att behöva läsa en artikel om sin partikamrat Sjöstedt där Sjöstedt inte själv intervjuas, men sådana behövs också. Och sanningen är att hon är en kontroversiell person som tagit kontroversiella beslut.

Att bli beskylld för att vara kvinnohatare, demokratihatare och till och med näthatare för en och samma artikel var ju inte illa arbetat. Demokratihatet och näthatet lämnar jag därhän (jag rekommenderar dock läsning av mina artiklar om just näthat på svd.se), men ett ord om det misogyna: Att det skulle vara en kvinnlig egenskap att vara en impulsiv känslomänniska och ta beslut som spretar åt olika håll är det Martin Ängeby som tycks mena, inte jag. Jag kan nämna ett antal manliga politiker som också är impulsiva känslomänniskor och tar spretiga beslut. Håkan Juholt till exempel. Eller Martin Ängeby, att döma av hans blogginlägg.

Mvh

Tobias Branel

Martin Ängeby sa...

Hej Tobias,

Problemet är att du inte skrivit någon redogörelse för kulturpolitiken, utan ett karaktärsmord.

Jonas Fogelström sa...

Vilken kulturpolitik?
Karaktärsmordet är mer av självmordskaraktär!

Martin Ängeby sa...

Jonas, du borde söka jobb på SvD kultur!