tisdag 14 september 2010

Trivsel i Tensta

Idag hade jag det riktigt roligt. Jag var och presenterade Folkpartiets politik för SFI-eleverna på västerorts vuxengymnasium. Det var härligt att få berätta om Folkpatrtiets och alliansens politik för en grupp som inte har några förutfattade meningar. Folkpartiets politik, men mer kvar i plånboken, en kunskapsskola och omsorg om de äldre tilltalade åhörarna.

Det var också otroligt lärorikt att lyssna på SFI elevernas frågor. Mycket rör den egna situationen. Till exempel är det så att om man är outbildat får man läsa SFI till nivå C. Sedan måste man stå till arbetsmarknadens förfogande på heltid. För att bli accepterad på en yrkesutbildning behöver man nå nivå D. Denna ordning är inte till hjälp för människor som vill utbilda sig och satsa på sin framtid. Jag ska undersöka närmare varför det fungerar så här.

Jag hörde en del klagomål om jobbtorgen, många tycker att verksamheten är för torftig. Däremot var det ingen som ifrågasatte att målet är att människor ska komma i arbeta och försörja sig själva så snart som möjligt. ingen vill egentligen stå med mössan i hand och be Carin Jämtin om pengar, när man är fullt kapabel att tjäna egna.

Ett specifikt klagomål om jobbtorgen som jag vill titta närmare på är att de inte gör ens ett kort uppehåll på sommaren. Självklart ska arbetslinjen gälla, och det är viktigt att människor kommer i arbete. Men många som går på jobbtorgen har barn och det är sorgligt att barnen inte kan få någon semester alls tillsammans med sina föräldrar. Man kanske skulle vilja hälsa på släkt i en annan stad i Sverige en vecka, eller hyra en stuga vid en strand. Jobbtorgen går ut på att söka arbete. I andra halvan av juli är det knappast någon arbetsgivare som har semester. Det vore både rationellt och mänskligt att stänga jobbtorgen under en kortare tid på sommaren.

Inga kommentarer: