torsdag 16 september 2010

Uppdrag gransking om Hjulstaskolan


Ofta får jag höra i politiska debatter runt Järvafältet att alliansen skulle ha minskat anslagen till skolan. Detta är helt felaktigt. I gårdagens uppdrag granskning fördes det också fram siffror som inte stämmer. Uppdrag granskning uppger att Hjulstaskolans resurser har minskat.

Hjulstaskolan har minskat från 372 elever till 316 elever sedan 2006. Det är alltså 15 % färre elever. Samtidigt har lärartätheten ökat från 11,2 per 100 elever till 11,9.

Hjulstaskolans rektor hävdar i uppdrag granskning att hennes resurser minskat med 2.5 miljoner. Då räknar hon med all säkerhet inte perioden 2006-2010, och det är den Folkpartiet står till svars för.

Gå gärna in på siris.skolverket.se och kolla själv. Skolpengen över mandatperioden har ökat med 13-15 %. Och tack vare centraliseringen av skolan går ytterligare 10% av budgeten till undervisning, istället för administration. Det socio-ekonomiska tilläggsbeloppet beror på elevsammansättningen.

Skolborgarrådet Lotta Edholm reder idag ut begreppen på den egna bloggen.

tisdag 14 september 2010

Trivsel i Tensta

Idag hade jag det riktigt roligt. Jag var och presenterade Folkpartiets politik för SFI-eleverna på västerorts vuxengymnasium. Det var härligt att få berätta om Folkpatrtiets och alliansens politik för en grupp som inte har några förutfattade meningar. Folkpartiets politik, men mer kvar i plånboken, en kunskapsskola och omsorg om de äldre tilltalade åhörarna.

Det var också otroligt lärorikt att lyssna på SFI elevernas frågor. Mycket rör den egna situationen. Till exempel är det så att om man är outbildat får man läsa SFI till nivå C. Sedan måste man stå till arbetsmarknadens förfogande på heltid. För att bli accepterad på en yrkesutbildning behöver man nå nivå D. Denna ordning är inte till hjälp för människor som vill utbilda sig och satsa på sin framtid. Jag ska undersöka närmare varför det fungerar så här.

Jag hörde en del klagomål om jobbtorgen, många tycker att verksamheten är för torftig. Däremot var det ingen som ifrågasatte att målet är att människor ska komma i arbeta och försörja sig själva så snart som möjligt. ingen vill egentligen stå med mössan i hand och be Carin Jämtin om pengar, när man är fullt kapabel att tjäna egna.

Ett specifikt klagomål om jobbtorgen som jag vill titta närmare på är att de inte gör ens ett kort uppehåll på sommaren. Självklart ska arbetslinjen gälla, och det är viktigt att människor kommer i arbete. Men många som går på jobbtorgen har barn och det är sorgligt att barnen inte kan få någon semester alls tillsammans med sina föräldrar. Man kanske skulle vilja hälsa på släkt i en annan stad i Sverige en vecka, eller hyra en stuga vid en strand. Jobbtorgen går ut på att söka arbete. I andra halvan av juli är det knappast någon arbetsgivare som har semester. Det vore både rationellt och mänskligt att stänga jobbtorgen under en kortare tid på sommaren.